Due médiaügynökség

Sajtó. Fesztivál. Millenáris.

A DUE Médiahálózat május 16-án, pénteken tartotta a 21. Országos Ifjúsági Sajtófesztivált a budapesti Millenáris D csarnokában. Ha lemaradtál a rendezvényről, vagy csak ismét felelevenítenéd emlékeidet a közel kétezer érdeklődőt vonzó egész napos programról, cikkünket olvasva megteheted.

Sztárkavalkád, díjátadók, pódiumbeszélgetések, ifjúsági sajtótájékoztatók, szakmai, tematikus és interaktív programok jellemezték a 21. Országos Ifjúsági Sajtófesztivált, melyet idén 21. alkalommal rendeztünk meg. A Millenáris D csarnokában egész nap több tucat programmal vártuk a jövő véleményformáló diákmédiásait, kísérőiket, patronáló pedagógusaikat és a média iránt érdeklődőket.

A látogatók 9.15-től foglalhatták el helyeiket a helyszínen. A közönség hangulatáért az ünnepélyes megnyitóig DJ Smash, a rendezvény technikai felelőse, egyben egyik műsorvezetője gondoskodott. A programot a Rockin' Board akrobatikus rock&roll formáció szolgáltatta, majd Kecskés István, a DUE elnöke elmondta ünnepi köszöntőjét, mellyel hivatalosan is kezdetét vette a délután hatig tartó Sajtófesztivál. Dr. Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár, dr. Mihalovics Péter, az Új Nemzedék Jövőjéért Program koordinációjáért felelős miniszteri biztos, valamint Takách Zsuzsanna, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatója is köszöntötte a résztvevőket.

A következő, közel két órában a Tehetségkutató Diákmédia Pályázat több kategóriájának díjait kiosztottuk. Először Az év diák-videoújságírója helyezettjei vehették át nyereményeiket a színpadon. Az egyes korosztályok (általános iskolai, középiskolai, felsőoktatási) legjobbjainak a DUE elnöksége mellett Takách Zsuzsanna, az NMHH kommunikációs igazgatója adta át a díjakat. Az év online diákmédiuma legjobbjainak Gecse Marianntól, a Huawei Technologies Hungary kommunikációs vezetője adta át a nyereményeket. A két kategória díjátadása között tábori slam videót vetítettünk, melyet Mavrák Katalin, az idei Médiatábor főszervezője mutatott be.

Az év diákfotósa legjobbjait is díjaztuk, amit a DUE és a Telenor közös pályázatainak eredményhirdetése követett. A Tények nyomában pályázat az etikus újságírók felkutatását célozta, rávilágítva az objektivitás és az alaposság fontosságára az újságírói munkában. A Jövőkutató pályázatra egy montázst vagy egy videót várt a szakmai zsűri a jövő technológiai innivációinak bemutatásával. A számos remek pályázat közül azonban mindegyik nem részesülhetett díjazásban. A zsűri által kiválasztott legjobb pályázók Kutas Istvántól, a Telenor kommunikációs igazgatójától, Kecskés Istvántól, a DUE elnökétől, valamint Szayly Józseftől, a DUE alelnökétől vehették át nyereményeiket.

A Tehetségkutató Diákmédia Pályázat eredményhirdetése tovább folytatódott: díjaztuk az év diákújságíróit és az év mentorait is. A délelőtt több zenés-táncos bemutatóval kápráztatta el a közönséget: láthattunk ugrókötél bemutatót, színpadra lépett egy gúlatorna csoport, valamint énekelt két ifjú tehetség ismert és közkedvelt dalokból. Hajdú Ágnes és Pallós Tibor duettet is előadott.

11.45-től bő egyórás szünetet tartottunk, melynek ideje alatt a Millenáris D csarnokában több tucat program közül választhattak a Sajtófesztivál látogatói. Ifjúsági közönségtalálkozón kérdezhették munkájáról és a szakma rejtelmeiről Trokán Anna színésznőt a DUE pódiumon, Rátonyi Krisztina műsorvezetőt, a 2013-as Nagy Diák IQ-teszt háziasszonyát és Nagy Lantos Balázst a DUE-backstage-nél, valamint sor került az időjósok csúcstalálkozójára is a galérián Németh Lajossal a TV2-től és Reisz Andrással az MTVA-tól. Az NMHH helyszínén Csiszár Jenő tartott pódiumbeszélgetést arról, hogy káros-e a rádiózás.

A DUE tudáspont is bővelkedett szakmai tudás- és eszmecserében. Gondolovics Katalin, a Gazdasági Versenyhivatal szóvivője vezette be az érdeklődőket a versenykultúra világába. Dr. Eperjesi Tamás, a a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) vidékfejlesztési igazgatója a vidéki életről, annak megismerésének fontosságáról és az érvényesülési lehetőségekről beszélt. Dr. Bódi Zoltán nyelvész, főiskolai tanár pedig a netnyelvészet rejtelmeit vette górcső alá.

A délutáni program 13 órakor folytatódott hip-hop táncbemutatóval, Az év diákrádiósa kategória eredményhirdetésével és az Országos Iskolarádió Hálózat jutalomsorsolásával, melyen 10 intézmény kapott hozzájárulást a sulirádió fejlesztéséhez.

A második szünetben 13.45-től Novodomszky Éva, az MTVA műsorvezetője a DUE pódiumon, Szentendrei Adrienn, a Hetedhét Gyerekhíradó felelős szerkseztője a DUE backstage-ben, Kiss Ádám és Litkai Gergely humoristák a galérián, míg Novák Péter műsorvezető az NMHH helyszínén tartott pódiumbeszélgetést.

A DUE tudásponton Pál Zsombor, a Forbes Magyarország szerkesztő-újságírója a versenykultúráról beszélt az érdeklődőknek újságírói szemszögből. Dr. Takács Edit, a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó főszerkesztője az olvasáskultúra témakörével ismertette meg a fiatalokat.

14.45-től az Appril Project hip-hip formáció hozta lázba a közönséget. Fellépésüket az Ifjúsági Sajtódíj átadása követte, melyet a díj alapítói, dr. Balázs Géza és Szayly József, a DUE alelnökei mellett Kecskés István elnök adott át Juhász Bálintnak. Ezt követően Szayly József bemutatta a Diáklaptárt, mellyel egyszerűen tölthetnek fel diákújság szerkesztőségek online környezetbe tartalmakat. A szünet előtt Az év diáklapja kategória díjazottai vehették át nyereményeiket, majd színpadra lépett a fiatalok legnagyobb örömére a ByTheWay fiúegyüttes.

A harmadik szünetben az együttes tagjai tartottak közönségtalálkozót a DUE backstage-ben. A fiatal diákmédiások Al Ghaoui Hesnát, az MTVA riporterét a DUE pódiumnál, Istenes Bencét, az RTL Klub és a Music FM műsorvezetőjét a galérián, Pordán Petrát, a Music FM műsorvezetőjét pedig az NMHH helyszínén kérdezhették. A DUE tudásponton Dede Éva pszichológus és dr. Balázs Géza nyelvész, néprajzkutató, egyetemi tanár, a DUE alelnöke várta pódiumbeszélgetéssel a fesztiválozókat.

17 órától tombolahúzást tartottunk, melyet DJ Smash és Mavrák Kata vezetett. Rengeteg ajándék talált gazdára, a Telenor pedig saját sorsolása keretében egy okostelefont is kisorsolt a Telenor kvíz kitöltői között a többi ajándéka mellett.

Az egész napos program senkit sem hagyott unatkozni. Számos meglepetés és lehetőség várta a Sajtófesztivál látogatóit. A Helyi kincs – légy a vendégünk! pályázatunkon 6 település nyert kiállítói jogot, így a fiatalok csapataikkal élőben népszerűsíthették településüket a nap folyamán. Nagy sikernek bizonyult a rögtönzött turisztikai kiállítás, hiszen folyamatos volt a nyüzsgés a standok körül. A Sajtófesztivál résztvevői így újabb információkkal gazdagodva térhettek haza, és talán már meg is tervezték következő osztály-, családi vagy baráti kirándulásuk helyszínét.

Az NMHH negyedik éve támogatja a rendezvényt. A vendégek idén a délelőtti órákban a legújabb, 3D-s technikájú animációs filmkészítésbe kapcsolódhattak be szakemberek közreműködésével. Az NMHH helyszínén, délután pedig a nemrég bemutatott történelmi tévéfilm, A berni követ korhű díszleteire épített játékon keresztül a nézők újból feleleveníthették az egyes jeleneteket az alkotók és színészek segítségével. Különleges programmal készült az OTP is, amely a Millenáris D csarnokában építette fel az Életrevalók című játéka offline, szabadulós szobáját, mely a Talány Terem nevet kapta. Az interaktív játék résztvevőinek rejtett nyomokból és információkból kellett összerakniuk egy kódsort, amelynek segítségével meg tudták rendelni a Párizsba szóló repülőjegyüket.

Mivel az idei Sajtófesztivál a médiaértés és az olvasáskultúra jegyében telt, Könyvmegállót és diáklap csere-berét is hirdettünk, hogy ezzel is felhívjuk a jövő véleményformálói figyelmét az olvasás fontosságára, és arra, hogy többször vegyenek kezükbe nyomtatott orgánumot.

A 21. Országos Ifjúsági Sajtófesztivál délelőtti házigazdája Mádai Vivien, az MTVA és a DUE Rádió műsorvezetője volt. Délután DJ Smash és Mavrák Kata látták el műsorvezetői feladatokat.

Vissza a hírekhez

Due médiaügynökség

- DUE Produceri Iroda Kft.
1148 Budapest, Örs vezér tere 11.
+36 1 220 5844 due@due.hu