Due médiaügynökség

Megvannak a Filmteszt győztesei!

 Egy Törökszentmiklósi fiú, Kurdics Zoltán Gábor nyerte meg 2019-ben a Nagy Magyar Filmteszt Diákoknak játékot, és a fődíjat, egy iPhone XS-t. A második helyezett Sári László Krisztián lett, aki Ceglédről érkezett, és a harmadik pedig az ELTE egyik diákja, Csortos Csaba Zoltán lett, ők Samsung okostelefont nyertek. A programot a Magyar Film Napja nyitányaként rendezte meg a DUE Médiahálózat a Magyar Nemzeti Filmalappal karöltve.

Az ország legkülönbözőbb pontjairól, 75 településről érkeztek a játékosok április 29-én hétfőn délután az Akvárium Klubba, a Nagy Magyar Filmteszt Diákoknak című országos játék döntőjére. Közel 200-an vágtak bele 14 órakor a középdöntő filmes tesztsorának kitöltéséhez Petur András játékmester vezetésével.
A 21+9 kérdésből álló teszt alaposan próbára tette a játékosok filmes ismereteit. A kérdések nem bizonyultak könnyűnek, így a döntőbe jutáshoz elég volt18 pontot elérnie a legjobb tesztkitöltőnek.

De nem is volt szükség a teljesen hibátlan tesztkitöltésre, ugyanis a legjobb eredményt elért 12 versenyző vetélkedhetett tovább 16 órától a fődíjért a Nagy Hall színpadán. A tizenkettes kört Csortos Csaba Zoltán nyerte meg. Akik nem jutottak be a legjobb 12 közé, a közönség soraiból szurkolhattak a közel egy órás színpadi döntőben résztvevőknek. A villámkérdések sora után már csak hatan maradtak küzdelemben. Végül közülük Kurdics Zoltán Gábor diadalmaskodott, maga mögé utasítva a többieket.

A Filmteszt idei nyertese, Kurdics Zoltán tavaly is játszott, de kiesett. Idén újra versenybe szállt, immár sikerrel. Kedvenc kérdés típusa a tippelős kérdéssor volt, de összességében minden kérdést és a versenyt is profin összerakottnak titulálta. Zoltán az ELTE BTK töri szakjára jár és nem csak a régi, de az új magyar filmeket is nagyon szereti.

A második helyezett Sári László Krisztián lett, aki mindössze 200 ponttal maradt le a küzdelemben. Őt többek közt az motiválta a versenyzésre, hogy találkozhatott a filmes szakma krémjével. A verseny során a villámkérdések mentek neki a legjobban. A filmteszt döntő harmadik helyezettje, Csortos Csaba Zoltán is az ELTE diákja, többször rabolt pontot a többiektől a verseny során, ezzel elérte, hogy elsőként jutott tovább a legjobb 12 közé.

A színpadon a Magyar Nemzeti Filmalap képzési és innovációs igazgatója Lányi Eszter, és Jung Zsuzsa adták át a díjakat. Lányi Eszter köszöntőjében kiemelte: „ezen a rendezvényen annyi filmszerető és értő fiatal vett rész, hogy azon sem lepődők meg, hogy ha egyszer a filmes szakmában helyezkednek el”

2019-ben második alkalommal rendezte meg a DUE Médiahálózat a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával és szakmai együttműködésével a Nagy Magyar Filmteszt című országos játékot. A Nagy Magyar Filmteszt szervezői tavaly azt a célt tűzték ki, hogy minél több fiatallal ismertessék meg a régi és új magyar filmeket, edukatív, játékos formában. A filmtesztet tavaly több mint 17 ezren töltötték ki. Ezt idén sikerült felülmúlni, ugyanis az első, online fordulóban több mint 18 ezer diák tette próbára a teszttel filmes ismereteit az ország különböző pontjairól. A decemberben indult verseny a hétfői döntővel zárult az Akvárium Klubban.

A döntő egy egész délutános filmes programkavalkád keretében zajlott. A játékosok találkozhattak színészekkel, filmes szakemberekkel, köztük Reisz Andrással, Hámori Gabriellával és a producer Pataki Ágival. A magyar filmek iránt érdeklődő fiataloknak lehetőségük volt arra, hogy elsőkézből választ kapjanak a bennük felmerülő filmes kérdésekre, miközben egy jót beszélgetnek.

Egy film sem születhetne meg, ha nem lennének olyan munkatársak, mint az operatőrök vagy sminkesek, akár vágók. A program keretében lehetőségük nyílt a versenyzőknek arra, hogy a szakma ezen oldalába is bepillantsanak, ugyanis Schlovicskó Katalin- Tausz Nóra élethű sebeket készített mindenkinek, aki ki akarta ezt próbálni. Akik inkább a filmkészítés technikai részéről szerettek volna többet tudni, a Vision Team-nél kellett érdeklődniük, hiszen a különféle cran mozgásokból, grip kezelésből tartottak fejtágítást.

A nap folyamán mind a közönség, mind versenyzők rövidfilmeket nézhettek a Kis Hallban, ahol ezt a programot váltotta fel egy pódiumbeszélgetés, Szecsóval, Csipesszel, akik a youtuberkedésről meséltek, sőt kitértek arra, hogy ők mi mindenből inspirálódnak, milyen technikákat lesnek el a magyar, már tapasztaltabb rendezőktől, filmesektől.

A döntő nagyon pörgős showműsoráról Petur András műsorvezető, Bűdi László warm up men és Lotfi Begi DJ gondoskodott.

A nyertesek egyből egy nagy bulival ünnepelhettek, hiszen a döntő záróakkordjaként a Rossz versek zenéjét játszó VAN zenekar lépett fel.

Egy biztos: senki sem sem ment haza élmény nélkül a Nagy Magyar Filmteszt döntőjéről, és a legtöbben már a másnapra, április 30-ra, a Magyar Film Napjára gondoltak, amikor egy filmkedvelő fiatal nem hagyhatja ki, hogy megnézzen egy jó magyar filmet!

Gratulálunk a nyerteseknek!

 

 

 

Vissza a hírekhez

Due médiaügynökség

- DUE Produceri Iroda Kft.
1148 Budapest, Örs vezér tere 11.
+36 1 220 5844 due@due.hu