Due médiaügynökség

Summáját írjuk a legnagyobb Médiatábornak

Száz településről sereglett össze az ország kétszáz legjobb diákújságírója 2015. július 10-én az egri Botax Motelben, hogy tíz napon át tizenhárom szakcsoportban próbálja ki magát újságíróként, rádiósként, tévésként, fotóriporterként, bloggerként, hangmérnökként, tipográfusként és szövegíróként.

Minden idők legnagyobb DUE-s médiatábora sok újdonságot hozott a rendezvény 35 éves történetében. A balatonfenyvesi helyszínt először Mezőberényre, majd a nagy létszám miatt „az utolsó pillanatban” Egerre cseréltük. Új csoportvezetők álltak munkába, a tábor programkínálatát pedig jelentősen megújítottuk és kibővítettük.

A DUE és az Új Nemzedék Központ médiatáborának vezetője Kecskés István újságíró, a Blogstar szerkesztője, a DUE elnöke volt. Helyettesként a két alapító alelnök – Szayly József, a Magyar Rádió volt alelnöke és dr. Balázs Géza nyelvész professzor – segítette a munkáját.

Szakmai vezetőként látta el feladatát Fórián Tibor informatikus; Váry Gábor a Magyar Rádió volt szerkesztője; Herczeg Zsolt, az InfoRádió munkatársa; Kiss Gábor, a Magyar Rádió promóciós producere; Kruzslicz Dávid, az RTL Klub Híradójának szerkesztője; Varga G. Gábor, a Népszabadság gazdasági rovatának szerkesztője; Zala Orsolya, a DUE Tallózó főszerkesztője; Kuti Sándor, a Magyar Rádió rendszermérnöke, valamint Tóth Tas Péter hangmérnök.

A Tomi és a Raptorok elnevezésű rádiós-újságíró csoportot Jamriskó Tamás, a Civil Rádió munkatársa vezette. Szintén rádiósműsorokat készített és az EgRiport című tábori lapot szerkesztette a #ER névre hallgató csoport, amelyet a Klubrádió riportere, Kocsmár-Tóth István irányított. A FüleljRáDió szerkesztőségének élére Molnár Zsuzsanna, a Magyar Katolikus Rádió stábjának tagja került. A KomManók általános iskolás újságíróit Nagy Norbert, a DUE irodavezetője vette a szárnyai alá. A Szép(en)írók ihletéről a Közgazdász című egyetemi lapot szerkesztő Kelemen Luci gondoskodott.

A RelaTV forgatócsoportjait Tóth Hajnalka televíziós újságíró, a SCREENédzserek általános iskolásokból álló gárdáját pedig Szentendrei Adrienn, az m2 Gyermekhíradójának felelős szerkesztője igazgatta. A videós újságírók Alkéri Ádámtól, a szeretlekmagyarorszag.hu munkatársától leshették el a szakma alapfogásait, a rePoszt bloggereinek posztjait pedig Gálosi Dóra online újságíró gondozta. A Fotóriportereket Sóki Tamás, az MTI munkatársa, a SznObjektív tagjait pedig Kecskeméti Dávid szabadúszó fotográfus vezette be hivatása rejtelmeibe. Mindkét csoport saját tárlatot rendezett a táborban.

Idén először tipográfus csoportot is indítottunk. A tábori lapokat tördelő, valamint logókat és monogramokat készítő, plakátkiállításon bemutatkozó Tipochondria vezetője Klebercz Kriszta szabadúszó grafikus volt. A HanglaBorvidék hangmérnök-jelöltjeit Szelényi István irányította, fő produkciójuk egy hangjáték volt, együttműködésben a Szép(en)írókkal. Vágóként segítette a csoportok munkáját Glacz Norbert, Kupás Gábor és Németh-Nagy Róbert.

Az egri Külsősor utca 8. szám alatt található Botax Motel egyik szárnyában alakítottuk ki az Új Nemzedék Médiaközpontot. Itt kapott helyet a Marcal János Rádióstúdió, az Ernst Chladni Hanglabor, az Orson Welles és a Christiane Amanpour Videóstúdió, valamint a Pulitzer József Lapszerkesztőség, a Tótfalusi Kis Miklós Tipográfia Stúdió és a Pécsi József Fotóstúdió.

A folyamatos munka - a csoportfoglalkozások, a lap- és műsorkészítések, a közös műsorhallgatások és a mustrák - mellett a táborlakók minden nap négy-hat szakmai program közül választhattak, délután és esténként pedig városi akadályverseny, filmklub, hangmozi, vetélkedő, diszkó, Tweentes-koncert, líceum- és várlátogatás, felolvasóest, röplabdameccs, rádiós esti mese, valamint Eger önkormányzatának jóvoltából strandfürdőzés tette élménydússá a napjaikat.

Mások mellett látogatást tett a táborban Schanda Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságpolitikáért felelős helyettes államtitkára, Habis László egri polgármester, Csúri Ákos, a Blogstar alapítója, Dudás Viktor, az MTVA filmszakértője, Dj Smash, Buda Marci, a Petőfi rádió műsorvezetője, Vörös István, a Prognózis együttes vezetője, Litauszky Balázs, az RTL Klub Híradójának riportere, valamint Juhász Noémi és Sternóczky Ludovika, a YouTube magyarországi stábjának tagjai.

A táborozók látogatást tettek a Rádió Eger és az fm7 stúdiójában, az m1 élőben kapcsolta a tábort, az Eger TV helyszíni riportot készített, a Heves Megyei Hírlap pedig fényképes tudósítást közölt rólunk.

„A tábor embere” a táborlakók szavazatai alapján Babaitisz Jorgosz, a VJ csoport tagja lett, a táborvezetőség pedig több kategóriában tucatnyi táborozó szakmai munkáját jutalmazta szakkönyvekkel. Az idei tábor örömteli újdonsága, hogy Klán néven megalakult a Szalonna Brothers és az Open Stég bandák utódja, vagyis a DUE harmadik házizenekara.

Ennyi élményt még két kósza vihar és néhány röpke áramszünet sem tudott elrontani, ezért senki sem csodálkozott, amikor július 19-én sok táborozó a könnyeivel küszködve búcsúzott el egymástól és a csoportvezetőjétől.

Vissza a hírekhez

Due médiaügynökség

- DUE Produceri Iroda Kft.
1148 Budapest, Örs vezér tere 11.
+36 1 220 5844 due@due.hu